Sofia Karlsson fick mycket positiv kritik för sin första soloskiva, Folk Songs, när den kom för ett par år sedan. Att hon som nästa projekt ger sig på en så folkkär och väl uttolkad diktare som Dan Andersson tyder på ett mod som gränsar till dumdristighet – i klass med när Cornelis fick för sig att sjunga Taube. Cornelis satsning höll som bekant, och det tycker jag Sofias gör också.

Redan på Jag väntar hörs det att Sofia är mogen utmaningen. I stillsam duett med Esbjörn Hazelius, som liksom på Folk Songs har en nyckelroll, visar hon att rösten är i klass med föregångarna i klassen Dan A, både i djup och klang. Roligt är att notera att hon utom sången även spelar bouzouki, traversflöjt, tramporgel och piano på skivan. Hon står också för en stor del av arrangemangen – Sofia Karlsson är inte en vokalist styrd av en demonproducent, utan en artist på egna ben.

Det märks att Amigo har resurser och kontakter när man ser vilka musikanter som deltar – bland annat Ale Möller, Leo Svensson och Sofie Livebrant. Livebrant har också skrivit ny musik till tre Dan Andersson-dikter. Det enda jag har lite svårt för är Oscar Schönnings stressade arrangemang till Omkring tiggarn från Luossa – jag förstår behovet av ett annorlunda grepp men jag tycker texten kräver lugn. Annars faller jag pladask för hela skivan.

Bland alla underbara sånger är det tre som ger mig extra ståpäls:

– När, på sjätte låten Vaknatt, Thorstein Bergman kommer in i duett med Sofia.
– Till min syster, sjungen à capella med Sara Isaksson och Lena Willemark, som ger mig associationer till sirenernas sång i Oh Brother where art thou.
– Och finast av alla: Sofias egen självklara tonsättning av Jag har drömt ... till minimalistiskt komp på bandoneon och såg.

Om inte den här skivan gör Sofia Karlsson till folkkär, Grammisvinnare eller bäst i Sverige på något annat sätt vet jag inte vad som ska till!

 

Sofia Karlsson – Svarta Ballader (Amigo AMCD 756)

 

Ulf Torstensson (Lira 2005)