Personlig resa med Lhasa

Lhasa de Sela föddes för 31 år sedan med mexikansk pappa och en mamma från USA. Med tre systrar växte hon upp på resande fot, boende i en buss i Mexiko och USA. Förnamnet har hon fått efter Tibets huvudstad.

Lhasa lever numera i Montreal men hon har också bott i Frankrike och jobbat ihop med systrarna som är cirkusartister. Allt det här hörs i hennes musik. Första skivan La Llorona, som släpptes 1997 på spanska slog stort i Kanada och senare även Frankrike, medan den nya The Living Road snabbt spred sig till hela världen och raskt gick upp som etta på den europeiska världsmusiklistan.

Redan på La Llorona märktes det att Lhasa hade en stark personlighet – hon har bland annat jämförts med Björk. Skivan rörde sig runt en aztekisk trollkvinna och visade på ett egensinnigt musikspråk. Temat på nya skivan är ”på väg”, en lite rotlös men samtidigt levande väg – The Living Road.

Lhasa har själv skrivit alla texter på spanska, engelska och franska. Hon har också gjort musiken, ibland tillsammans med medmusikanter, varav flera även hördes på första skivan. Kompet är stillsamt och sparsmakat med inslag av slagverk, klaviatur, cello, trumpet. Lhasa har själv tecknat bilderna – eller är det kopparstick? – i texthäftet, sago-lika, lite av Dorés bibelbilder.

Musiken ger många associationer: ”La frontera” är klart rotad i Mexiko, ”Small song” har ett Tom Waitskt marimbakomp. Här finns en känsla av cirkus, kabaré. ”Anywhere on this road” med sina slagverk leder tankarna till Anita Livstrand från Göteborg och ”La confession” kunde vara franske trubaduren Georges Moustaki, även textmässigt.

Jag vet inte vad jag tycker bäst om – den beslöjade, laddade rösten, de fina melodierna, de läckra arrangemangen eller de mystiska texterna. Kanske alltihop.

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten 2004)

 

Lhasa - The living road (Tout ou tard/Warner)

 

The Living Road på Spotify (kräver att du har Spotify installerat)

www.lhasadesela.com

PS Ny skiva 2009: Lhasa