Världsmusik

Lhasa de Sela växte upp i Mexico och USA och har bott långa tider i Frankrike vilket hörs i hennes musik. Hon är inte särskilt produktiv, nya självbetitlade skivan är bara hennes tredje på 11 år. Den har nya musiker, ny producent men samma magi som de tidigare.

Hennes röst är mycket karaktäristisk, lite hes och det är något hon gör, jag tror det har att göra med blå toner – hon låter tonerna glida lite vid sidan av på ett helt oemotståndligt sätt.

I kompet hörs ofta en harpa vid sidan av gitarr, trummor och ibland piano. I Love came here kunde man tro att Tom Waits producerat, med stompiga trummor och ett så där typiskt halvfalskt gitarrsolo. Annars är det oftast lågmält och eftertänksamt, ibland med lite country-känsla, aldrig överarbetat.

Texterna, tidigare även på spanska och franska är nu enbart på engelska. Jag tycker kanske de känns mer banala på den här skivan än tidigare, men det kan bero på att jag bättre förstår språket. Och det spelar ingen roll när själva framförandet är både lysande och personligt.

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten 2009)

 

Lhasa – Lhasa (Audiogram)

 

Lhasa på Spotify (kräver att du har Spotify installerat)

Förra skivan The living road.

 

PS I januari 2010 nås vi av nyheten att Lhasa avlidit i bröstcancer på årets första dag, 37 år gammal. Hennes turné hösten 2009 ställdes in ”pga allvarlig sjukdom”, så det var inte helt oväntat, men mycket sorgligt. Enligt hennes hemsida snöade i 40 timmar i Montreal efter att hon dött.