Umeå folkmusikfestival 2005

 

Detta år hade jag inget skrivaruppdrag, Norra Västerbotten hade kris i kulturkassan, och Lira ville ha bilder men ingen regelrätt recension av festivalen. Så jag har i år bara lagt ut lite bilder. Intrycket av festivalen var att det inte var den bästa, delvis på grund av dåligt fungerande ljud i stora salen Idun, som störde rejält. Dessutom verkade det stora dragplåstret Ivo Papasov tro att han var på en helt annan festival, och spelade så brötig frijazz att stora delar av publiken gick – jag med.

Men i Idun spelade först av alla Johan Norberg och Jonas Knutsson. De spelade till stora delar eget material – men med tydlig anknytning till Västerbottnisk folkmusik. En ren njutning att höra. Ny skiva (den första hette Norrland) på gång senare i år.

Videoklipp med Knutsson & Norberg

 

I Studion en trappa ned huserade i år världsmusikklubben Rötter, bildad av den yngre delen av folkmusikgänget, med både disco, livedans och konserter.

 

Polska Warsaw Village Band drog ner stora applåder med sina tunga bordunbaserade arrangemang av polska folkmelodier.

Maja Kleszcz spelar cello på sitt eget vis. De tre kvinnorna i gruppen sjunger enligt gammal tradition som påminner om de bulgariska kvinnokörerna.

Videoklipp med Warsaw Village Band

 

 

I Idun hördes – och sågs – färgstarka Al-Andalus med en blandning av arabisk musik och flamenco.

Men varför dessa rökmaskiner i en annars rökfri miljö? Vi var flera som fick gå ut.

 

En annan höjdare (favorit i repris) var Ellika Frisell, fiol, och Solo Sissokho, kora, med gästen Bruce Molsky, som är fena på gitarr, banjo och fiol, och en av få som sjunger samtidigt som han spelar fiol. Jag hörde Ellika&Solo just på denna scen när de just hade börjat spela ihop 1999, och de verkar ha lika roligt än! En uppföljare till första plattan Tretakt Takissaba är på gång senare i år.

Videoklipp med Bruce Molsky

 

Det är osäkert om Umeå folkmusikfestival återkommer i sin nuvarande version något mer. Det talas om att slå ihop folk- och jazzfestivalerna. Men Folkmusikföreningen gav inte upp sist festivalen lades ned, så vem vet? Jag skulle sakna den.

 

Ulf Torstensson 2005 (publicerat endast på hemsidan)

 

Tillbaka till recensionssidan