Bengt Berger är en av de verkliga veteranerna i svenskt musikliv, aktuell bl.a. som trumslagare i Enteli och Kalousch. Han gör nu sin skivdebut i eget namn med en skiva fylld av rytmer och humor.

 

Tillsammans med vänner som Bosse Skoglund och Pelle Lindström var Bengt Berger ett namn redan på den tiden proggens stjärna lyste. Nu har han samlat ihop dessa och lagt till nyare ljus på musikens himmel som Catherine Hansson, Jonas Knutsson, Mats Öberg m.fl.

 

Jag har förgäves försökt räkna ut vad progg egentligen var – om det var respektlösheten eller den speciella textbehandlingen – men hur som helst känns rötterna i 70-talet tydligt på denna skiva. Fast tekniken är bättre. Skivan lär vara inspelad på 2 dagar efter 3 dagars repetitioner – ingen långbänk här inte.

 

Berger har tidigare imponerat som låtskrivare, och jag tycker t.ex. hans låtar ”Dagar, djur” och ”På en äng” hör till det bästa Enteli spelat in. På All time high står han för alla melodier utom en. Texterna är utmärkta, skrivna av bl.a. Agneta Pleijel, Mats Nörklit, Torkel Rasmusson och inte minst William Shakespeare. Även Ale Möller bidrar med sång och egen text på hårt skruvade ”Thumbs up 7”.

 

Det är lekfullt, svängigt, roligt, ibland stökigt och sällan rakt. Morfars schottis går i femtakt. Mansvalsen är inte precis dansant med ett parodiskt inhopp av operasångaren Olle Persson. Min favoritsångare på skivan är annars Pelle Lindström som med sin grova röst förstärker intrycket av Niklas Rådströms galghumoristiska text om livet i titelmelodin All time high.

 

Om det är något jag saknar på skivan är det Bergers mästerliga tabla-spel – på det hela taget kunde han gott ha givit sig själv mer utrymme som instrumentalist. Och nog tycker jag att Entelis version av På en äng är vassare. Men det är rand­anmärkningar till en mycket personlig och livsglad produktion.

 

Bengt Berger Old School – All time high (Amigo AMCD 885). Bengt Berger och Bosse Skoglund, trummor; Mikael Fahleryd, bas; Jonas Knutsson och Thomas Gustafsson, saxofoner; Mats Öberg, sång, clavinet, dragspel mm; Pelle Lindström, sång, munspel; Catherine Hansson, sång.

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten –99)