Kepa Junkera är mästare på enradigt dragspel. På senaste skivan har han 51 gästspelare, bl.a. svenska Hedningarna.

 

Vid Umeå Folkmusikfestival i år var det många som missade den baskiske virtuosen på trikitixa, ett litet dragspel, men också en musikstil. I en ödslig Idunsal gjorde han en fantastisk konsert med 5 medmusikanter. Även om han uppenbart var tämligen okänd för Umeåpubliken är han ett stort namn i Sydeuropa. Han spelar mest egna låtar skrivna i baskisk tradition och har hittills gett ut 8 cd-skivor.

 

På senaste dubbel-cdn visar han upp sin musikaliska spännvidd. Själva skivomslaget är en liten inbunden bok på 140 sidor med kommentarer till alla låtarna, mest på spanska/baskiska men en engelsk sammanfattning finns. Som medmusikanter har han ett brett galleri, från spanske Pedro Guerra via irländska säckpipeblåsaren Liam O’Flynn och amerikanske banjospelaren Bela Fleck till svenska Hedningarna. Men grunden läggs av hans egna musiker, bl.a. två män som tillsammans spelar den egenartade marimbaliknande txalapartan.

 

Musiken är alltså mycket varierad med en mängd olika stilar och inslag. Kepa ransonerar sig själv och släpper fram de andra, även om det alltid till slut blir åtminstone en dragspelstruddelutt i varje melodi. Kvalitén är genomgående hög men ibland känns hoppet väl stort mellan spansk smörsång och Hedingarnas bordun-groove. Rätt ojämnt alltså men på något sätt lyckas ändå Kepa hålla ihop det hela mitt i spretigheten.

 

Jag skulle nog hellre höra Kepa som han lät i Umeå, med mindre bredd men högre tryck. Och mera txalaparta. Skulle gissa att den musiken finns på några av hans tidigare skivor. Kepa Junkera spelar i Falun i sommar. Om du ska dit bör du inte missa honom.

 

Kepa Junkera: Bilbao 00:00h (dubbel-cd/Resistencia RESCD 065)

 

 

Ulf Torstensson (Norra Västerbotten –99)