Etnisk musikklubb är en norsk skivklubb av samma typ som bokklubben Månadens Bok, men med inriktning på ”etnisk musik”, dvs. folk- och världsmusik. Den är grundad och ledd av Arne Fredriksen. Ibland ger de ut egna skivor, varav jag recenserat bl.a. Munnharpas verden, Fri Flyt, Vlada Kanic och Sufi in dance.

 

Som medlem kan man välja en av profilerna:

 

·        Nordisk folkmusik

·        Öppen profil (den mest blandade med etnisk musik från hela världen)

·        Jazz

·        Romani med zigenarmusik

·        Balkan

·        Keltisk med tonvikt på irländsk folkmusik

 

Vid varje utskick finns ett Månadens album till varje profil, ibland två skivor, och det är det du får dig hemsänt om du inte gör något. Men du kan också avbeställa helt eller välja skiva ur vilken profil som helst. Katalogerna är stora och välmatade och en bra källa till information om skivor som sällan syns i den vanliga pressen (undantag Lira).

 

Som ny medlem väljer du fritt två album till 50 % rabatt. Du förbinder dig sedan att köpa 5 skivor till normalpris under den tid du är med i klubben (ingen tidsfrist men det sätts på sin spets om du vill gå ur och inte har köpt din ranson). Returrätt gäller endast vid felaktig eller skadad vara.

 

Klubbens normalpris är 169,50 norska kronor. Till Sverige tar man, trots sämre växelkurs, samma pris i svenska kronor och vi slipper dessutom betala norsk moms, vilket ger ett normalpris på ca 130 SEK + porto (SEK 28 för 1-3 cd). Oftast passerar paketet svenska tullen utan åtgärd, men om man har otur kan det läggas på svensk moms och tull. Du betalar bifogad faktura i svensk valuta till ett svenskt bankgirokonto eller redan vid beställningen via kredit/betalkort.

 

Etnisk musikklubb har epostadress där man också får svar (tyvärr är det inte alla epostadresser som är sådana)! De har sedan 2003 också en hemsida där man kan beställa och avbeställa skivor. Jag har varit medlem sedan november 2001 men har sett deras kataloger tidigare, och tror mig kunna rekommendera klubben utan reservation, mest för all information och alla tips man får på bra musik. Om skivorna slipper igenom tullen är priset dessutom klart konkurrenskraftigt.

 

Ulf Torstensson

 

Till recensionssidan

Till länksidan