Vilt och vackert

 

I norska Etnisk Musikklubb kan man välja vilken profil man vill ha på månadens skiva – nordisk, öppen, romani, balkan eller keltisk. Men Fri Flyts nya skiva Flyr Fritt placerades som månadsskiva i alla profiler, och det inte bara för att den är utgiven på klubbens eget märke. Nej, musiken flyr verkligen fritt mellan stilarna (fast kanske inte ända till Irland).

 

Och det är inte så konstigt när man ser vilka som ligger bakom – det är inga mindre än Gabriel Fliflet (dragspel) och Ole Hamre (slagverk) (ur Fliflet/Hamre) som slagit sig ihop med spelkompisar som Peter Bastian (klarinett, fagott), Oluf Dimitri Røe (fiol), Olav Tveitane (bas, gitarr, cister) och så jojkaren Ingor Ántte Áilu Gaup.

 

Resultatet kan inte bli annat än underbart. Både vilt och vackert sjunger grek-norske Røe egna och traditionella balkanlåtar. Fliflet sjunger med sin personliga stämma, visar sina finska gener i Jenkka-joik och har skrivit flera finstämda melodier i mer eller mindre galna takter. Det hörs turkisk-grekisk magdans och en pols från Åsfjord. Gaup lyckas få jojken att kännas angelägen, inte minst i lyhörd duo med Bastians klarinett i Du čábbodaga. Och Hamre är suverän – hur vådliga utflykter han än gör i rytmerna lyckas han alltid landa på fötterna! Det ända jag kan sakna är Fliflets fantastiska vänsterhand – den tunga dragspelsbasen har tonats ned lite till förmån för kontrabasen.

 

Hela skivan är inspelad på fyra dagar – så snabbt jobbar bara riktiga musiker i dessa dagar.

 

Fri flyt - Flyr fritt (Etnisk Musikklubb EM7) (hemsida kommer)

 

Ulf Torstensson Lira -01