Världens minsta totalorkester  (inte riktigt färdigskriven)

 

Fliflet/Hamre Energiforsyning är en norsk grupp bestående av Gabriel Fliflet på dragspel och sång samt Ole Hamre på slagverk, sång mm. Deras motto, så som framställt av M.A. Numminen på deras första skiva är: ”Om de fødes, giftes eller dør, Fliflet/Hamre får dem i humør”. Jag upptäckte gruppen via en artikel av Reidar Sjödén i Lira, lyckades hitta deras andra cd och sedan var jag frälst. Humor och allvar kombinerat med en makalös musikalitet. 

Gabriel Fliflet har sin bakgrund i flera folkmusikgrupper, kanske är Rimfaxe den mest kända. Han har också spelat mycket balkanmusik och haft kontakter på Shetlandsöarna. I sitt dragspel har han en gammal men mycket potent kristallmikrofon inmonterad, som ger den karaktäristiskt kraftfulla basen (jag skulle vilja säga att Fliflets vänsterhand är gruppens allra största tillgång).

 

Ole Hamre har spelat trummor i många sammanhang – pop-, rock- och jazz-grupper, men även jobbat en hel del med latinamerikanska och afrikansk musik. På senare år har han speciellt intresserat sig för asymmetrisk rytmik från Norge och Balkan. Hans trumspel liknar ingen annans, med vilda utfall och infall som på något mirakulöst sätt ändå alltid hamnar tillbaka i rätt rytm.

 

Tillsammans spelar de också i gruppen Fritt flyt som är en sextett med samma hejdlösa inställning till musiken.

 

Aktuella skivor som jag recenserat: Moro post mortem, Gabriole, Flyr fritt (med Fritt flyt).

 

Ulf Torstensson